Nieuws

| Meer
Startende ondernemer
Als ondernemer of zelfstandige zonder personeel (zzp'er) krijgt u te maken met allerlei regelingen voor de belastingen en met enkele sociale verzekeringen. De keuzes die u maakt, kunnen fiscale gevolgen hebben. Het is daarom van belang dat u als ondernemer op de hoogte bent van uw fiscale rechten en verplichtingen.

Waarom heb ik een verklaring arbeidsrelatie nodig?
Als u voor een opdrachtgever werkzaamheden uitvoert, is het vaak lastig om te bepalen of uw opdrachtgever premies en dergelijke moet inhouden en afdragen over uw inkomsten. De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) geeft u en uw opdrachtgever hierover duidelijkheid.
Regels voor de btw aangifte
Over uw omzet moet u btw berekenen. Weet u hoe en waarover u btw berekent? En welke goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw? Welk btw tarief moet u toepassen?
Voorwaarden bij de kleine ondernemersregeling
Maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleine-ondernemersregeling. Als u aan de voorwaarden voldoet, hoeft u minder btw te betalen.
Hoe zit het met privégebruik auto?
Als u de auto van de onderneming ook privé gebruikt, dan hebt u daar zelf voordeel van. Dit heet ’privégebruik van de auto van uw onderneming’. Dit privégebruik moet u met de autokosten van uw onderneming verrekenen.
Wilt u elektronisch factureren?
U mag zelf weten of u uw facturen elektronisch of op papier verstuurt. Elke factuur moet wel aan bepaalde eisen voldoen.

Bron: Belastingdienst 12-2009