Pensioen

| Meer

Pensioen ondernemers


Als je eenmaal bent begonnen met een eigen bedrijf zijn een aantal gebruikelijke zekerheden opeens niet zo zeker meer. Het pensioen is voor ondernemers bijvoorbeeld geen zekerheid. In loondienst is het in de meeste gevallen zo geregeld dat er rond de leeftijd van 65 jaar gestopt kan worden met werken en d.m.v. pensioen het inkomen ongeveer netto gelijk blijft. Ondernemers bouwen geen pensioen op en hebben dit dus niet.

Ondernemers moeten dan ook zelf een oudedagsvoorziening reserveren om ook na hun 65e rond te kunnen komen. Gelukkig zijn er wel een aantal alternatieven voor ondernemers om ook een pensioen op te kunnen bouwen. In dit artikel hebben wij de meest voorkomende zaken die ondernemers regelen om met hun 65e ook met pensioen te kunnen gaan. 

Natuurlijk zijn er naast bovenstaande items nog vele andere mogelijkheden zoals geld opsparen in een oude sok, gewoon sparen op een spaarrekening en/of het verzamelen van aandelen zijn er voldoende mogelijkheden tot opbouwen van kapitaal. Bovenstaande kunnen echter fiscale voordelen hebben en zijn dus populair onder ondernemers tot het opbouwen van een pensioen. In de meeste gevallen indien het om veel geld gaat is het aan te raden hierover in ieder geval eenmalig even te informeren bij een specialist. Een boekhouder, accoountant of pensioensadviseur. Mocht u een andere manier weten die wij niet beschreven hebben horen wij het graag! 

Afspraak maken